Monday, November 10, 2008

KBM Politeknik Sultan Mizan Zainal

Awang Beach Resort , Rantau Abang, Dungun Terengganu menjadi saksi pengembaraan KBM kali ini.

Alhamdulillah, setelah sekian lama menyepi, akhirnya pada 7 & 8 November 2008 KBM EXCELLENCE kembali beraksi, dan kali ini Kami berprogram di negeri Terengganu. Program KBM kali ini adalah peserta-pesertanya dari Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin. Seramai 48 orang peserta telah bersama mengembara di dalam program kali ini. Di antara pengendali yang ada ialah pak lang, abg bai, amin & puan Norsiah. Program ini secara spesifiknya diadakan di tempat penyu mendarat, iaitu rantau abang. Ayuh kita saksikan gambar-gambar semasa program KBM Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin.

di antara teknik berkomunikasi yang terbaik ialah apabila kita menggunakan nikmat pancaindera dengan seoptima yang mungkin.

perbincangan dalam kumpulan, asilitator dari JIM Terengganu memang hebat, tanpa mereka program mungkin tidak berjaya seperti sedia ada.

pantai yang cantik & bersih, menambat hati kami untuk mengisi ruang petang ( semasa slot riadah ) untuk bermesra dengan pantai.

pemandangan pantai Rantau Abang semasa matahari mula hilang dari pandangan.

pemandangan ketika matahari mula menampakkan dirinya.

Kelihatan seorang peserta tidak dapat menahan kesayuannya apabila mengenangkan ibu & ayahnya di rumah.

Berdoalah dengan bersungguh-sungguh, tadahlah tangan mu itu, merayu & merintihlah kepada Allah swt.

sempat kami bergambar dengan semua peserta, kalau ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi, kalau ada umur yang panjang, boleh kita berjumpa lagi.

Abang bai & pak lang bersama orang kuat JIM Terengganu, abang Fakhrul.

program KBM kali ini benar-benar menyentuh hati kami, semoga titisan air mata yang mengalir itu akan menjadi saksi kepada perubahan-perubahan yang diimpikan.

Tuesday, November 4, 2008

Sikap Positif Dorong Umat Fahami Fitrah

AHLI tafsir terkemuka, Imam Ar Razi, ketika menafsirkan ayat “Al-Rahman Al-Rahim” (surah al-Fatihah) menyebutkan dua kisah sangat mengesankan dan menunjukkan betapa Allah Maha Pengasih dan Penyayang.

Satu kisah itu ialah pengalaman seorang salih dan ahli sufi bernama Ibrahim Adham. Pada suatu hari Ibrahim menjamu selera di rumah seorang ketua kaum. Ketua kaum itu menghormati beliau dengan menghidangkan makanan enak. Ketika Ibrahim hendak menyuap, tiba-tiba datang seekor burung gagak menyambar makanan itu. Ibrahim segera melihat bahawa pasti ada suatu pengajaran daripada tindakan aneh burung itu. Beliau segera bangkit dan berjalan mengikuti arah burung itu terbang.

Ibrahim ternampak gagak itu menjatuhkan makanan ke suatu tempat. Ibrahim mendekati arah jatuhnya makanan itu. Setibanya di tempat itu, Ibrahim menyaksikan seorang lelaki yang diikat dalam keadaan terlentang di bawah sebuah pohon rendang. Rupa-rupanya makanan yang dijatuhkan burung gagak terus masuk tepat ke mulut insan tidak berdaya itu. Ibrahim segera mengagungkan Allah, yang menyelamatkan hamba-Nya yang tidak berdaya. Secara logik akal, insan itu tidak akan hidup lama dalam keadaan terikat seorang diri di hutan namun, kerana kasih sayang Allah, Dia menghantar gagak untuk membantu insan
malang itu.

Cerita Ibrahim ini menggambarkan kepada kita mengenai sikapnya yang melihat kebaikan di sebalik kejadian yang kelihatan buruk. Sering kali kita dengar pakar motivasi memberikan tip untuk mencapai kecemerlangan dan kebahagiaan. Antaranya, kita perlukan tiga perkara untuk mencapainya iaitu ilmu, kemahiran dan sikap. Daripada ketiga perkara ini, yang paling utama adalah sikap. Andai kata kita ingin menjadi sahabat yang cemerlang, hanya sikap menjadi penentu.

Kita mungkin menjadi seorang paling alim dan intelek di muka bumi, tetapi kita pastinya dibenci oleh lawan, mahupun kawan andai tidak mempunyai sikap yang baik. Sikap negatif seperti tidak prihatin, mulut celupar, panas baran sudah cukup membuatkan orang benci pada kita. Kajian oleh seorang profesor daripada Universiti Yale, membuktikan hal ini apabila didapati tujuh peratus kejayaan graduan dari Sekolah Perniagaan Harvard bergantung pada ilmu dan kemahiran sementara 93 peratus bergantung kepada sikap.

Sikap maksudnya cara kita melihat pada sesuatu. Kita dapat apa yang kita lihat. Contoh, apabila kita melawat pantai yang memutih, ada tiga cara (mungkin lebih) melihat pantai itu. Sebagai pelancong kita melihatnya sebagai tempat untuk merehatkan minda dan bersantai. Maka kerehatan yang bakal kita peroleh. Sebagai penangkap ketam, kita ke
sana untuk menangkap ketam. Maka ketam akan kita dapat. Sebagai usahawan, kita mencari ruang niaga yang sesuai dan menguntungkan. Maka memang kemungkinan besar, itulah yang akan kita peroleh. Seruan untuk membetulkan cara melihat atau sudut pandangan, bukanlah semata-mata seruan daripada pakar motivasi saja.

Seruan itu juga adalah seruan Ilahi dalam al-Quran. Berapa banyak ayat yang seolah-oleh bertanya kepada manusia, “Tidakkah kamu melihat?” dan kritikan buat manusia yang membutakan diri, “Apakah kamu tidak melihat?” Ada pelbagai cara untuk memandang, iaitu pandangan mata, akal, nafsu dan mata hati. Cara paling baik untuk menentukan sikap ialah dengan pandangan mata hati, pandangan digandingi dengan aktiviti berfikir untuk menghasilkan yang terbaik bagi semua pihak.

Contoh, kita ingin mengambil kaedah digunakan seorang ulama, Abd Majid Aziz Az-Zindani dalam bukunya, Kitab Tauhid ketika membicarakan perihal ayat dalam al-Quran yang bermaksud: “Maka hendaklah manusia itu memperhatikan makanannya.” (Surah Abasa, ayat 24).

Menurut beliau, daripada makanan beliau boleh melihat sembilan sifat Allah padanya antaranya Maha Pemberi Rezeki. Apakah nilai pada sepinggan nasi berharga RM5 jika kita tidak fikirkan berapa orang terbabit untuk menyediakan sepinggan nasi. Jika kita kaji proses terhasilnya nasi daripada beras, menjurus kepada padi di sawah, kita dapat merasai kasih sayang Allah yang memberikan rezeki. Daripada contoh kita fahami fitrah manusia memerlukan kepada masyarakat sama ada dia mahu atau tidak, suka atau tidak. Dalam kehidupan sehari, sedar atau tidak kita sentiasa mendapat pertolongan Allah terutama saat berada dalam keadaan genting dan sangat terdesak.

Kita sering dimanjakan dengan kasih sayang-Nya. Namun, kita selalu melupakannya. Malah, kadangkala kita sering menganggap bahawa kecemerlangan dicapai kerana kehebatan kita. Akibatnya kita acap kali menjadi sombong dan bangga kerananya. Kita ambil mudah banyak perkara dan melanggar hukum-Nya, dengan pelbagai alasan yang kita reka sendiri. Walhal sebenarnya nikmat itu hanyalah kurniaan Allah.


Penulis ialah AJK Wanita JIM Pusat dan boleh dihubungi di e-mel wanitajim0@yahoo. Com